Mitä roolipelaaminen on?
Sanana roolipeli voi tarkoittaa lukuisia eri asioita aina tietokonepeleistä larppaukseen, mutta Nimrithissä sanalla "roolipeli" tarkoitetaan foorumiroolipelaamista.
Foorumi- tai chat-roolipelissä on ideana kirjoitettava roolipeli. Yhdessä pelissä on mukana aina vähintään kaksi pelaajaa, mutta pelaajia voi olla enemmänkin. Pelaaja vastaa aina omalla vuorollaan. Pelaaja ohjaa roolissaan eli vastauksessaan hahmoaan ja kertoo kirjoittamalla mitä hänen hahmonsa esimerkiksi tekee, tuntee näkee ja puhuu.
Hyvin pelkistetysti voisi siis sanoa pelaajien kirjoittavan yhdessä tarinaa, joka muodostuu paloista ja hahmojen vuorovaikutuksesta.
Pelejä pelaajalla voi olla kerrallaan menossa useampia.
Chat- ja foorumiroolipelin välillä erona on pelaamisen tempo. Siinä missä chat-peli tapahtuu juuri tietyllä hetkellä, voi foorumipeliin vastauksen saaminen kestää päiviäkin.
Foorumiroolipelin kiehtovuus piilee toisten pelaajien ja hahmojen vuorovaikutuksessa sekä mielikuvituksellisuudessa.
Lähtökohtaisesti peliviestit kirjoitetaan kolmannessa persoonassa ja imperfekti-aikamuodossa ymmärrettävästi ja selkeästi.
Joissakin roolipeleissä on tapana kirjoittaa rooli tähtimerkkien väliin, mutta tämä ei ole tapana Nimrithissä.
Hahmon puhuminen ilmaistaan heittomerkeillä, esimerkiksi
:
"Mitä tarkoitat? En ymmärrä."
Hahmon ajattelu merkitään samalla tavalla, mutta tämän lisäksi teksti kursivoidaan, esimerkiksi:
"Ei kai hän ole vihainen?"
Hahmon puhe ja ajatukset kirjoitetaan puhekielessä ja sitä voi elävöittää esimerkiksi murteen avulla.
Pelaajien toisilleen tarkoitetut kommentit merkitään sulkeisiin, kenoviivojen väliin tai jollain muulla tavalla, joka erottaa sen selvästi roolista, esimerkiksi
:
/Sori, että vastaamisessa meni aikaa/
Autohittaus on vastapelaajan hahmon luvatonta liikuttamista tai päättämistä mitä sille seuraavaksi tapahtuu. Et voi esimerkiksi roolissasi hyökätä toisen hahmon kimppuun ja kirjoittaa hyökkäyksen jälkeen vastapelaajan hahmon olevan vakavasti vahingoittunut. Hahmon pelaajan täytyy saada itse päättää mitä hahmolle tapahtuu, koska jos joku päättää jatkuvasti hänen puolestaan, ei pelissä ole mitään hauskaa.
Pieni autohittaaminen, esimerkiksi olettaminen, että hahmosi saa halata toista hahmoa on hyväksyttyä ja jopa suotavaa pelin sujuvuuden kannalta. Yrittää-verbi saattaa auttaa paljon, koska tällöin et vielä ole itse iskenyt mitään lukkoon, mutta teet silti aikeesi selväksi vastapelaajalle.
Munchauksella tarkoitetaan ylivoimaisuutta. Hahmosi joutuessa taisteluun ei ole kovin uskottavaa, ettei hän saisi yhtään iskua. Hahmosi ei voi olla voittamaton tai paras kaikista.
Tietenkin pitää kuitenkin ottaa huomioon, ettei tavallinen ihminen saa yksin pelkillä nyrkeillään tehtyä vahinkoa itseään huomattavasti voimakkaampaan olentoon.
Metapelaamisella tarkoitetaan pelaamista, jossa hahmo tietää samat asiat kuin pelaajansa. Hahmo vai tietää ainoastaan sen, minkä se on saanut pelissä tietää. Se ei siis voi tietää toisen hahmon menneisyyttä, vaikka pelaaja sen olisikin lukenut. Sinä olet pelaajana kaikkitietävä, hahmosi ei.